Opplev New York, gratis!

New York kan fort bli en ganske dyr affære, særlig med høy dollar-kurs. Heldigvis er det flere ting man kan gjøre som ikke koster noe.

New York Public Library, Stephen A. Schwarzman Building

Adresse: Hjørnet av 5th Avenue og West 42nd Street, Manhattan
Nærmeste Subway-stasjon: 42nd Street Bryant Park (linjene B, D, F, M) + 5 Avenue-stoppet på linje 7. 

Med over 53 millioner eksemplarer er New York Public Library verdens fjerde største bibliotek. Her kan du titte innom, eller ta en guidet tur. Det er gratis turer mandag til lørdag kl. 11 og kl. 14. Den varer cirka en time og det er kun plass til 25 personer, og det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder. Hvis man er 10 eller flere kan man bestille tur på forhånd, da koster det penger.

Mer informasjon om guidet tur på New York Public Library

 


Brooklyn Bridge Park og Brooklyn Heights Promenade

Nærmeste Subway-stasjon: High Street (linjene A og C) og York Street (linje F)

Brooklyn Bridge Park og Dumbo områdene nede ved og rundt Brooklyn Bridge og Manhattan Bridge. Altså på Brooklyn-siden av East River. Her får du utsikt over bruene og byen, og området er en fin start på en rusletur over den verdenskjente Brooklyn Bridge. Du kan også gå bortover Brooklyn Heights Promenade, et fotgjengerområde som er bygget over en av
motorveiene. 


Bryggeribesøk

Hva: Singlecut Beersmiths Queens
Adresse: 19-33 37th Street i Queens. 
Nærmeste Subway-stasjon: Astoria Ditmars (siste stopp på linjene N og Q til Queens)
Nettside:  www.singlecutbeer.com

Dette lokale mikrobryggeriet tilbyr guidet turer i bryggeriet på fredager kl. 19, og lørdager og søndager kl. 16. Turen tar cirka 30 minutter. Du får også smake på brygget etterpå, helt gratis!

Hva: Brooklyn Brewery
Adresse: 79 North 11th Street, Williamsburg, Brooklyn
Nærmeste Subway-stasjon: Bedford Avenue (linje L)
Nettside: www.brooklynbrewery.com   

Dette er bryggeriet som startet lokalt i Brooklyn, men som nå er kjent i Norge og hele verden. Guidet tur i bryggeriet hver halvtime på lørdager fra 13 til 17, og på søndager fra 13 til 16.


Central Park

Central Park er et deilig avbrekk fra New Yorks intense byliv, og du får sjansen til å puste eller i alle fall føle litt frisk luft. Man kan fint tusle rundt i Central Park alene, men parken er 3,4 kvadratkilometer stor og har mange skjulte skatter så derfor kan være kult å gå rundt med en guide. Det er flere typer turer. Noen koster penger, mens en del er gratis. De som kommer opp som grønne på denne kalenderen er gratis: www.centralparknyc.org/tours/

Du kan også besøke The Loeb Boathouse, her kan du leie en liten robåt og ro deg en tur rundt i parken (men det koster penger). Det er også en Zoo i enden av parken. Det koster penger å gå inn, men du kan se blant annet selene fra utsiden.

Les flere Tversover-saker om Central Park


Guidet tur med lokale New Yorkere

Big Apple Greeter består av lokale New Yorkere som på frivillig basis guider turister rundt I byen.

Her kan du søke om å få en guide gjennom nettsidene deres. 

Fyll ut skjemaet 3-4 uker før du reiser, og hvis det er ledig kapasitet får du en vaskeekte New Yorker til å vise deg rundt. Du kan selv velge hvilke steder du vil besøke, tidspunkt og slike ting. Du kan også ønske deg en flerspråklig guide. Det er ikke like stor kapasitet på det, men plutselig er det noen som kan norsk som viser deg rundt.


Museum

Å gå på museum I New York kan fort bli ganske dyrt, men heldigvis er det noen som alltid er gratis og andre som har én dag i uka gratis eller enkelte dager i løpet av måneden.

Sjekk denne oversikten over gratis museer eller gratis inngang.


Vær publikum på tv-show

Kunne du tenke deg å være publikum på Jimmy Fallon,  The Daily show med Trevor Noah, eller The Late show med Stephen Colbert? Eller kanskje et skikkelig amerikansk morgenshow?

Det er flere tv-show som har gratis publikumsplasser. Det du ofte må gjøre er å sende en forespørsel på forhånd. Hos noen av programmene vil du få beskjed på forhånd om du har fått billett, men hos andre trengs det litt mer fleksibilitet eller planlegging. Hvis du sender en forespørsel i god tid, kan det hende du får beskjed om at du får mulighet til å stille deg i kø på en viss dag. Slike show overbookes alltid for å være sikre på at de fylles opp, og det er første-mann-til-mølla-prinsippet som gjelder.

Sjekk denne oversikt over programmer du kan være publikum på, og hvordan du kan søke om billetter.


Coney Island

Coney Island ligger helt sør på delen av New York som utgjør Brooklyn og Queens, og det tar cirka en time å komme seg dit fra Manhattan. Det gjør du enkelt med subwayens linjer F og Q. Det er en fornøyelsespark der, og flere attraksjoner som koster penger. Men det er naturligvis gratis å gå rundt på strandpromenaden! Og du kan jo ta deg en dukkert? 

Les disse Tversover-sakene fra Coney Island


Kunstutstillinger

Det er alltid mange kunstutstillinger i små og store gallerier i New York. Noen koster penger, men en god del er helt gratis, og det er særlig  Chelsea-området du bør se etter. Sjekk denne lokale New Yorkerens tips:

Utforsk galleriene i Chelsea på dagtid!  


Foto: Marley White, AlexanderThompson, Will Steacy

Video: Tversover.no