Lær deg New Yorks subway!

Raskt, enkelt og billig: Her er 12 gode tips til hvordan du kan få mer ut av subway-systemet, og dermed mer ut av New York.

Noen turister kan oppholde seg i dagesvis i New York uten å forholde seg til undergrunnssystemet som ligger som et kjempenett under hele byen. De går rett og slett glipp av noe, mener vi. Med subwayen reiser du billig, enkelt og raskt fra A til B, og videre til C. Og det beste av alt er at banen går hele døgnet! Subway-systemet er en del av New Yorks sjel, og med en gang du blir fortrolig med denne transportformen kommer du til å oppleve mer.

Og de med en fascinasjon for tog, bane og offentlig transport bør sjekke ut MTA New York Transit Museum. Les mer lenger ned i saken.

Lista under har vi lånt fra Assosiatedcontent.com, der brukeren Gigi Starr har laget siden 12 Subway Tips for the Savvy New York City Tourist. Vi likte lista så godt at vi ønsket å tilpasse den og dele den med leserne av Tversover.no.

Les disse 12 tipsene og bli en superbruker av New Yorks t-bane:

1. Få deg et kart over subway-nettet

Spør om å få et lommekart i en av de betjente billettbodene, eller last ned en subway-app. Det finnes flere som ikke bruker datatrafikk når den er i bruk hvis du kun skal bruke de enkleste funksjonene. Med et kart er du bedre rustet til å navigere videre når uforutsette endringer oppstår, eller når du trenger å hvile beina etter å ha gått langt.

2. Gjør det enkelt
Finn noen linjer som gir deg mange muligheter til og fra det området du holder til i. Ikke prøv å lære deg alt av linjer og farger.

3. Stå til høyre i rulletrapper
Så enkelt er det. Av hensyn til andre som skal skynde seg, og til deg selv som helst ikke vil bli løpt ned. Venstre side av rulletrappa skal være fri for mennesker og bagasje.

4. Kjøp Metrocard
Riktig billettkort sparer deg for tid og penger. Ikke kjøp enkeltbillett for hver reise. Selv om det kanskje vil lønne seg med dagskort noen utvalgte dager framfor ukeskort gir det stor frihet å slippe å tenke på det. Les mer på mta.info/metrocard.

5. Kjøp kort med kort
Du kan kjøpe Metrocard med enten bankkort eller kredittkort. Det er kortere kø ved disse maskinene, og du slipper å styre med kontanter. Hvis du blir bedt om å taste inn zip code taster du bare inn fem nummer. For eksempel 10128. Det kan også fungere å bruke postnummeret ditt i Norge med en 0 foran.

6. Spar tid med ekspresstog.
Ekspresslinjene bruker kortere tid fordi toget stopper på færre stasjoner. Sjekk kartet for mer informasjon.

7. Unngå tomme vogner på sommeren
Høres kanskje rart ut, men forklaringen er som følger: En tom vogn på sommeren betyr ofte at air conditioning-systemet ikke virker. Da blir det varmt!

8. Sjekk klokka
Subwayen går hele døgnet, men har litt redusert kapasitet på kvelden og natta. En del ekspresslinjer blir lokale etter klokka 21. Les mer her.

9. Ikke hold oppe dørene
Det kommer alltid et tog. Ikke press deg inn dører som er i ferd med å bli lukket, og ikke hold dører åpne for andre. Det forsinker alle, og du blir veldig upopulær.

10. Velg riktig vogn.
Etter en stund lærer du deg hvilken vogn det lønner seg å sitte i for å korte ned gangavstanden på plattformen du går av på.

11. Ikke se fortapt ut
Du blir et lett offer hvis du vimser rundt mens det ser ut som du er uten mål og mening. Ha lommebøker og lignende i innerlommer, selv om det er svært lite kriminalitet på banen, også på natta.

12. Be om hjelp

New Yorkere er vennlige og hjelpsomme når du ber om hjelp eller har spørsmål om hvilken linje som går hvor, og så videre. Og mange er skravlete. Men en ting du vil merke er at folk ikke har så tiltro til at en norsk turist kan vite noe om subway-nettet. Bevis at de tar feil.

Museum for entusiaster
T-baneentusiater, tognerder og andre som er interesserte byer og maskiner, vil ha glede av museet New York Transit Museum. Det ligger i Brooklyn, og er et av de viktigste i sitt slag i USA og verden. Museet vier sin virksomhet til urban, offentlig transport og er et utstillingsvindu for historie og visjoner. Museet er dessuten en fin måte å lære mer om New Yorks moderne historie, og passer for både voksne og barn. 
Gå ikke glipp av museumsbutikken med mange morsomme effekter. Det finnes også en filial av museumbutikken og et tilhørende utstillingslokale på togstasjonen Grand Central Terminal på Manhattan.Du finner all informasjon om begge lokalene på www.mta.info/mta/museum.

subway_2400x2671

Tags from the story
,