Kirkebryllup i New York

Det er populært å gifte seg i sjømannskirka på Manhattan, men du må planlegge i god tid. Her får du tipsene du trenger.

Tidligere kapellan i Sjømannskirken i New York Ellen Marie Skillingstad oppfordrer nordmenn til å benytte seg av muligheten til å gifte seg i Sjømannskirka. Vi møter henne på takterrassen i kirkebygget midt på Manhattan, et perfekt utgangspunkt for en skikkelig bryllupsfeiring.

– Etter vielsen drar ofte brudeparet til Central Park eller Brooklyn Bridge for å ta bilder, og for å feire bryllupsfesten på Manhattan, sier Ellen Marie.

Veldig populært med kirkebryllup
“Kjerka” har vielser på fredager, klokken 13.00 og klokken 15.00. Men skal dere være så heldige å sikre et tidspunkt, må dere være tidlig ute. Nå ligger ledige datoer for 2017 ute, og en oppdatert liste finner du på Sjømannskirkens egen oversikt

Alle henvendelser om vielser må du sende på e-post til vielse.newyork@sjomannskirken.no

Dette må dere tenke på
Sjømannskirka har satt sammen mye nyttig og praktisk informasjon på denne siden

Det viktigste å huske på er at alle nordmenn må ha en prøvingsattest fra norske myndigheter, også de som gifter seg i utlandet. Det er for at ekteskapet skal være gyldig i Norge. Sjømannskirka vier kun etter norsk rett. 

Når dere kommer til New York må dere også få en tilsvarende tillatelse fra myndighetene der. Det heter “Marriage Licence” og det får dere hos the City Clerk. Les mer på Sjømannskirkas nettsider.  

Sjømannskirka anbefaler at dere har minst to dager til forberedelser. I tillegg til å få tak i lisensen skal dere ha en vigselssamtale i kirka. Dessuten trenger dere jo litt tid til forberedelsene. 

Nygift brud: Unik atmosfære!
Sommeren 2015 giftet norske Maja Marum giftet seg med Dan Korneli i Sjømannskirka, med 22 gjester fra familie og vennekrets. 

– Sjømannskirken leverte over alle våre forventninger. De skapte en unik atmosfære og gjorde vielsen personlig, intim og avslappet. Vi følte de ble kjent med oss etter bare et par timers samtale. Ellen Marie i Sjømannskirken er en fantastisk prest, forteller Maja. 
 
Maja forteller at hun og mannen tenkte gjennom flere ulike former for bryllup i planleggingsfasen, men da de bestemte seg for å reise bort var det som om alt falt på plass. 
 
– Detaljer som servietter og stolpynt måtte vike for kule lunsjsteder, hoteller og kulturopplevelser – og det passet oss utmerket! 
 
– Jeg liker at Sjømannskirken i New York er et hjem hjemmefra, den favner både kunst og kultur, har et ungt miljø og et internasjonalt perspektiv. Vi var også veldig glade for å bli viet av en ung, kvinnelig prest, sier Maja. 
 

 

Gode tips til andre
Maja har mange gode tips til andre som planlegger et bryllup i New York. Hun forteller at de først ikke hadde tenkt til å kjøre limousin etter vielsen, men da hennes ferske svigerfar kom med limousin som overraskelse ble det en flott opplevelse.  

– Det var helt fantastisk å sitte her med de nærmeste og drikke sjampis rett etter vielsen! Se utover byen og bli fraktet fra A til B. Jeg var så takknemlig for at vi fikk limo i overraskelse fra svigerfar. 
 
Har du noen flere tips?
– Inviter gjestene deres på brunch dagen etter vielsen! Det er hyggelig å samles igjen og snakke om gårsdagens begivenheter, og hyggelig for gjestene som har reist så langt med opplegg utover den ene dagen. Vi leide et privat rom med langbord på Lil Frankies i East Village, en fantastisk italiensk restaurant som serverte mimosas og brunch “family style”, forteller Maja. 
 
Maja og Dan ordnet antrekk hjemme i Norge før de dro. Men hvis du trenger noen tips om å kjøpe brudekjole, enten til New York-bryllupet eller for å ta med hjem, får du det her på Tversover.no: 

Finn brudekjole i New York

– Dette er verdens beste by. Jeg kan sterkt anbefale både Sjømannskirken og å gifte seg i New York, avslutter Maja.

Snart likekjønna vielser?
Vi spør sjømannspresten om alle kan gifte seg i Sjømannskirka. 

– Man trenger ikke være medlem av Den norske kirke. Per dags dato finnes det ikke kirkelige ordninger for vielser av to kvinner eller to menn i Den norske kirke, og derfor har ikke Sjømannskirken mulighet for å vie personer av samme kjønn. Men Den norske kirke har satt ned et utvalg som arbeider med dette.  Det er et viktig og meningsfullt arbeid, sier Ellen Marie. 

Oppdatering: 11. april 2016, altså etter at denne saken ble skrevet, vedtok Kirkemøtet i Den Norske kirke, at homofile par skal få gifte seg i Den Norske Kirke. Målet er å vedta en liturgi i januar 2017, og av vi avventer en uttalelse fra Sjømannskirka sentralt. 

 


Foto: Mari O. Thingelstad / Video: Tversover.no 


Tags from the story
, ,