Kino i storbymørket

"La La Land" er storfavoritt under Oscar-utdelingen 26. februar! Foto: Filmweb

Enten du elsker store Hollywood-produksjoner eller smale indie-filmer er New York byen for filmopplevelser.

Ingenting er som å sette seg ned i et komfortabelt kinosete med favorittskuespilleren på det store lerretet og popkorn-esken i fanget. I New York er filmutvalget stort og kinomulighetene mange.

USA har vært ledende på filmfronten helt siden den første kinoen ble bygget i New York på begynnelsen av 1920-tallet. Den gangen var det stumfilmer som trakk publikum til salene. Siden har vi drømt oss bort med svart/hvitt-klassikere som «Casablanca» og ledd oss skakke av filmer som «The Hangover». Selv om filmhovedstaden Los Angeles ligger på USAs vestkyst, blir det hvert år spilt inn flere hundre filmer i New York. Sjansen for å møte på en filminnspilling når du trasker rundt i Manhattans gater er stor, særlig i sommermånedene. New York er foreviget i storfilmer som «Breakfast at Tiffany’s», «Spider Man», «The Godfather», «King Kong», «Wall Street» og «When Harry Met Sally» for å nevne noen.

Se en oversikt over filmer som er spilt inn i New York her.

Manhattan kryr av kinosaler, noen for smale franske filmer og andre for de store og kommersielle Hollywood-filmene. De største aktørene i byen er AMC og Regal. Begge har kinosentre over hele New York. Ved siden av utvalget er nok den største forskjellen på kino i Norge og i USA at man fritt velger seter i salen. Det betyr at man må komme tidlig om man vil sikre seg de beste plassene. I tillegg er prisen litt lavere enn hjemme, billettprisene varierer mellom 15 dollar og 20 dollar.

Vi har laget en oversikt over noen av våre kinosalfavoritter:

AMC Empire 25

Adresse: 234 West 42nd Street mellom Seventh og Eighth avenue, Manhattan
Nettside: www.amctheatres.com
I hjertet av Times Square ligger noen av de største kinobygningne, blant annet AMC Empire 25 som har syv etasjer og 25 saler. Her vises de største Blockbuster-filmene digitalt, og her er faktisk også setene på første rad gode seter!


 

AMC Lincoln Square 13 med IMAX-skjerm

Adresse: 1998 Broadway på 68th Street, Manhattan
Nettside: www.amctheatres.com
Denne kinoen har 13 saler og er både nostalgisk og moderne på samme tid. Her er det malt bilder av gamle New York-kinoer som Valencia og Olympia på veggene. Dette er en av Manhattans beste og mest komfortable kinoer, og det er den eneste kinoen på Manhattan med IMAX-skjerm.


 

Angelica Film Center

Adresse: 18 West Houston Street på Mercer Street, Manhattan
Nettside: www.angelikafilmcenter.com
I en årrekke har Angelica Film Center vært sentrum for indie-film på Manhattan og vist de aller beste indie-filmene i sine seks saler. Ved inngangen finner du Angelica Café. Her kan du kjøpe kaffe og kaker før du går inn til salene. Skal du se film på Angelica bør du komme tidlig for å sikre deg de beste setene. Her er det også førstemann til mølla.


 

BAM Rose Cinemas

Adresse: 30 Lafayette Avenue, Brooklyn
Nettside: www.bam.org

En liten gåtur fra Atlantic Avene/Pacific Street subway-stasjon i Brooklyn ligger BAM Rose Cinemas. Her vises indie-filmer fra hele verden på de fire lerretene. Det som er gøy med denne kinoen er at det ofte inviteres regissører og skuespillere for å snakke om filmene. Er du student betaler du bare syv dollar for billetten på BAM. Så billig får du det ikke på Manhattan!


 

The Paris Theatre

Adresse: 4 West 58th Street rett vest for 5th Avenue, Manhattan
Nettside: www.theparistheatre.com
1. september 1948 klippet den tyske skuespillerinnen Marlene Dietrich båndet og åpnet med det The Paris Theatre i Midtown. Kinoen har 421 seter i auditoriet og 150 seter på balkongen. Her er atomsfæren elegant og betjeningen svært hyggelig. Som navnet tilsier vises det mange franske filmer her. Kinoen er den beste for smale indie-filmer i New York. Sex and the City-fansen vil nok også kjenne seg igjen her.

Se hvilke filmer som topper listene akkurat nå og se trailere her.


Foto: Filmweb.no

Tags from the story
, ,