Katz’s Delicatessen

Katz’s Delicatessen serverer lass med pastrami og pølser, og sender mat til sultne soldater.

Hva: Katz’s Delicatessen
Hvor: 205 East Houston Street, Lower East Side
Nærmeste subway-stasjon: Second Avenue Station (linje F), Delancey/Essex St Station (linjeneF, M, J og Z)
Nettside: katzsdelicatessen.com

Da en russisk innvandrerfamilie åpnet «Katz’s Delicatessen» på Lower East Side Manhattan i 1888, var dette et av New Yorks fattigste områder. Et nabolag preget av fattigdom og mennesker som søkte lykken i sitt nye hjemland, men ennå ikke hadde fått ta del i rikdommen. Over 120 år senere har området blitt et av New Yorks mest interessante og hippe strøk. Katz’s Deli er der ennå. Hvorfor? Pastrami, pølser og salami er noen av grunnene. En sterk forankring i nabolaget, tradisjonell koshermat og Hollywood er andre grunner.

Salami til felten
Mange som kommer til New York som turister kjenner til Katz’s fra film og TV. Der var her en berømt scene med Meg Ryan i «When Harry Met Sally» ble spilt inn, og Johny Depp har satt seg til bords her i «Donnie Brasco» fra 1997. En del kjendiser finner dessuten veien til Katz’s, og restauranten vet å utnytte dette for det er verdt – med bilder, skilt og effekter.

Noe av det som har gjort Katz’s mest kjent er likevel kampanjen «Send a Salami to your Boy in the Army». Under andre verdenskrig oppfordret Katz’s foreldre til soldater i felten i Europa til å sende salami. Denne måten å erklære sin støtte på har fortsatt frem til i dag, og fortsatt organiserer Katz’s oversendelse av salte godsaker til soldater ute i verden.

Som det alltid har vært
Interiøret på Katz’s skal ha endret seg lite opp gjennom restaurantens levetid. Brune paneler på veggene, enkle kantinebord på rekke og rad og lysstoffrør i taket. Opp langs veggen bak disken henger store salamipølser som er laget på stedet. Folk elsker restauranten fordi det er som det alltid har vært, og det er lett å se for seg at det blir ramaskrik blant stamgjestene hvis noe endres.

Den viktigste ingrediensen i suksessoppskriften er likevel maten. Katz’s er kjent for sin pastrami, og den kommer i høye lass. Dette er et fint sted å bli kjent med alle de gode kjøttingrediensene vi kjenner fra amerikanske filmer, og ikke minst den jødiske koshermaten. Maten her er enkel, men smaksrik. Debattforumer viser at de fleste elsker å elske maten, mens andre synes det blir for enkelt. Kast deg over et kjøttberg og avgjør selv!

Foto: katzsdelicatessen.com