Dim sum-himmel!

I New Yorks Chinatown kan du nyte de kinesiske favorittene i storslagne omgivelser. 

Hva: Jing Fong restaurant
Hvor: 20 Elizabeth Street, Manhattan
Åpningstider: Man–fre: 10.00–15.00. Lør–søn: 9.30–15.00
Nettside: www.jingfongny.com
Nærmeste Subway-stasjon: Canal Street (linjene NQRW, JMZ, 6)

Det første som møter deg på Jing Fong er restaurantens to enorme rulletrapper, som går fra inngangen i første etasje til selve restaurantlokalet i etasjen over. Fra gatenivå kan man lett forestille seg at dette er inngangen til et kjøpesenter. Men det er det altså på ingen måte! Ta turen opp rulletrappa, og bli møtt av et himmelrike for de som elsker de kinesiske smårettene. Store lysekroner, om lag hundre runde bord, og blide damer som raskt og effektivt ekspederer gjestene med sine traller fulle av godbiter. Her er det bare å peke og ta for seg! Du får en lapp med oversikt over alt du har spist, og den tar du med deg til «kassa» når du går.

Hva er dim sum?
Dim sum kan enklest forklares som kinesisk tapas. Dim sum er et lettere kinesisk måltid, og serveres som en mengde småretter som deles mellom familie og venner. Her er det mange variasjoner i smaker. Surt, søtt, salt, mykt, dampet og fritert. Et viktig innslag er «dumplings». Dim sum serveres gjerne rett fra dampingskurven, og kommer rykende varm på bordet. Dette er hovedsakelig et lunsjfenomen, og vi anbefaler å komme tidlig!

Våre favoritter
Du kommer til å få ekstra god service om du uttaler rettene på kinesisk-engelsk. Og hva skal du bestille? Du må selvsagt finne ut hva du liker best selv, men her er våre favoritter:

Siu mai: Dampet dumpling som er åpen i toppen, fylt med enten svin eller reke (eller begge deler) som er pakket inn i et tynt papir av hvete.

Chiu-chao fan guo: Dampet dumpling med svin, reke og peanøtter. Myk dumpling med sprø innmat, ofte med koriander.

Char siu pao: En av klassikerne. En dampet bolle av gjærdeig, med et fyll av kinesisk BBQ-pork som er både salt og søt.

Chee Cheong fan: Ruller av risnudler, som kan være fylt med biffkjøtt, reke eller svin. De deilige rullene ligger i en søtlig soyasaus.

Lo baak gou: En kake/pudding av kinesisk reddik eller nepe. Smaksatt med skinke, pølse, reker eller grønnsaker.

Foto: Malcolm Murdoch

 

Tags from the story
, ,