Alt du må vite om Halloween

Opplev Halloween i New York! Hva skal du ha på deg, og hvor går paradene? Og hva om du er i Norge?

Er du så heldig å være i New York tirsdag 31. oktober i år? Da må du for all del fortsette å lese disse tipsene. Først får du nemlig noen noen konkrete tips for Halloween i New York. Så får du noen tips til feiringen som er nyttige selv om du er i Norge.

Vi har snakket med norsk-amerikanske Kiersten Nieuwejaar. Hun er trebarnsmor i Park Slope i Brooklyn, og en ihuga fan av Halloween. Kiersten har hjulpet oss med  lage denne lista med både praktiske tips og noen refleksjoner om denne erkeamerikanske feringen.

I New York? Her er noen tips!

1. Mange gode kjøpekostymer. New York City har mange herlige kostymebutikker, så det er en god løsning for deg som kommer til byen rett før Halloween og har lyst til å delta i feiringen eller en av paradene. Kiersten tipset oss om butikken Abracadabra NYC med adresse 19 West 21st Street, så vi tok turen dit og hadde det moro!

Andreas og Lasse i Tversover.no sammed en av de ansatte på Abracadabra NYC.
Andreas og Lasse i Tversover.no sammen med en av de ansatte på Abracadabra NYC.

2. West Willage-paraden er herlig for voksne. I følge Kiersten er paraden i West Village mer fantastisk enn noen gang, og den blir større for hvert år. Hun mener den er best for voksne og tenåringer, fordi det er noen litt skumle innslag. Det kreative nivået er høyt, og dette er veldig verdt å få med seg! Stå og se på fra sidelinja, eller ha på kostyme og bli med selv! Oppmøte på 6th Avenue og Canal Street 31. oktober fra klokken 18.30.

3. Ta med barna til Park Slope-paraden! Paraden i Park Slope i Brooklyn er arrangert for å være mer familievennlig enn den på Manhattan. Vi har vært med på denne, og det er utrolig morsomt å se all kreativiteten som kommer til uttrykk hos både foreldre og barn. Det velges et tema for hvert år, og det er som regel korpsmusikk og lignende. Her er det store paradeflåter i starten, og så følger alle på etter hvert. Paraden starter på 14th Street i Brooklyn, og går ned 7th Avenue. Den stopper ved “the Old Stone House” i JJ Byrne Park der det er fest. Paraden starter vanligvis rundt 18:30.

4. La barna prøve seg på amerikansk “trick or treating”. Den norske varianten “knask eller knep” har blitt populært, men barna bør få prøve seg på seg på dette hvis dere er i USA. Kiersten sier at det kan være vanskelig på Manhattan fordi det for det meste er bygårder, med unntak av the West Village der mange sitter ute på trappa mens feiringen pågår. I tilleg har en del “doormen” godteri. Park Slope er en destinasjon for mange fordi det er bolighus, og mange har dekorert fantasifullt. I Park Slope er det et hus på Carroll Street mellom 5th Avenue og 6th Avenue som gjøres om til et spøkelseshus hvert år. Kiersen anbefaler!

5. Gå på bar! Om du ikke er i New York med barn bør du gå på bar. Se etter barer som promoterer Halloween utenfor, de bør det være mange av i både East Village og West Village.
– Å ta en øl ved siden av Dracula eller en “Stormtropper” er noe du ikke vil gå glipp av, er Kiersten Nieuwejaars klare oppfordring til nordmenn som vil oppleve Halloween i New York City.

I Norge? Bli med på feiring!

1. Halloween er en “demokratisk” høytid! Det er det som er så fint, mener vår amerikanske Halloween-entusiast. Dagen har bakgrunn i en religiøs tradisjon, men er i dag bare for moro. Det koster ikke mye å være med, for alle kan lage sitt eget kostyme med lite penger og ganske lite fantasi. Det handler heller ikke om å ha det dyreste eller flotteste kostymet. Du er aldri for gammel for Halloween (tvert imot?) og foreldre og barn kan feire dagen sammen.

2. Det er en dag som feirer kreativitet, oppfinnsomhet og fantasi! I følge Kiersten er det den eneste høytiden der man i USA aktivt oppfordrer barn til å kle seg ut og være “en annen for en kveld”.

3. Det trenger ikke være skummelt. Kle deg ut som hva du vil! Mens mange nordmenn nok forbinder Halloween med skumle antrekk (og det er jo gøy det), har mange amerikanere kostymer som er morsomme, seriøse, historiske, konseptuelle, bokstavelige tolkninger eller bare rare, sier Kiersten. Bruk fantasien og vær den du vil!

4. Let hjemme og på internett etter kostymeideer. Se også rundt deg! Du kommer langt med papp og teip. Hva med en mummie av dorull, eller en manet laget av en paraply og stoffremser? Barn kan ha på seg foreldrenes klær, mens ansiktsmaling og sminke gjør underverker. Et grønt ansikt og gamle, revne klær blir lett et zoombie-kostyme. Eller hva med å lage et kostyme som spiller på et ordtak? Prøv å ta et ordtak bokstavelig gjennom et kostyme. Du kan selvsagt også ta turen innom en kostymebutikk, for eksempel Standard.

5. Kjøp gresskar. I New York kan du kjøpe gresskar omtrent på hvert gatehjørne i tida før Halloween, og mange butikker i Norge har begynt å ta inn store partier. Det er selvfølgelig fordi folk skal grave ut en lykt, en såkalt “Jack o Lantern”. Det er gøy, så prøv du også! Her kan du lese Huffington Post sine tips til hva du kan lage med innmaten.

Foto øverst i saken: Copyright NYC & Company/Kate Glicksberg, Joe Buglewicz.
Foto i saken: Tversover.no